Thursday, 25 April 2024

A Articles

Wednesday, 27 September 2017 01:22

Αναζητώντας το κατάλληλο νερό...

Rate this item
(1 Vote)

 

by Brewls Team
 
Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η επιλογή του νερού?Πόσο εύκολο είναι να διαλέξεις το κατάλληλο νερό και ποιες παραμέτρους πρέπει να συνυπολογίσεις?Αρκεί ένα εμφιαλωμένο νερό?Θα έχουμε παρατηρήσει πως ακόμα και στα εμφιαλωμένα νερά,υπάρχει διαφορά στη γεύση .Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή όμως...
Τι είναι το νερό και ποια τα συστατικά του?Ακόμα ηχεί η φωνή της δασκάλας μου, ένα μόριο νερού αποτελείται από δύο άτομα υδρογόνου και ένα άτομο οξυγόνου,Η2Ο.Η επιλογή του νερού είναι τόσο σημαντική για την παρασκευή του καφέ μας,όσο η επιλογή των κατάλληλων κόκκων στην αναζήτηση της τέλειας κούπας. Το 98% της κούπας μας όμως αποτελείται από νερό.Επομένως ,αυτό που έχουμε να αναζητήσουμε είναι τα περαιτέρω συστατικά του,τα οποία θα βοηθήσουν τον καφέ μας να απελευθερώσει όλα τα γευστικά και αρωματικά του στοιχεία ,ώστε να απολαύσουμε μια νόστιμη,ποιοτική κούπα..
 
1687788
Το νερό αποτελείται από μεταλλικά στοιχεία,άλατα,μικροοργανισμούς και στερεά σωματίδια.Σε κατάλληλες ποσότητες,όπου πρωτίστως δεν είναι βλαβερά για τον οργανισμό μας και έπειτα είναι αρμονικά ισορροπημένα μεταξύ τους ,μας δίνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα από την εκχύλισή μας.Ύστερα, πρέπει να ελέγχουμε την αγωγιμότητα,την σκληρότητα,το PH και τέλος την συνολική ποσότητα στερεών διαλυτών σωματιδίων.
Αγωγιμότητα είναι η ικανότητα του νερού να άγει το ηλεκτρικό ρεύμα ,γευστικά όμως λίγο μας ενδιαφέρει.
Τον πιο ουσιαστικό ρόλο έχει η σκληρότητα.Ουσιαστικά μιλάμε για την ποσότητα μαγνησίου και ασβεστίου που υπάρχει στο νερό.Το μαγνήσιο και το ασβέστιο είναι υπεύθυνα για την απελευθέρωση γευστικών και αρωματικών στοιχείων ,το καθένα με έναν λίγο διαφορετικό τρόπο. Το μαγνήσιο ,για παράδειγμα,λόγω του μεγέθους του έχει την τάση να συνδέεται στενότερα με τις ενώσεις του καφέ,και έτσι να έχει την μεγαλύτερη δύναμη στο ποσοστό εκχύλισης.Το ασβέστιο ,απ’την άλλη ,συνδέεται με άλλες ουσίες.Μαζί με το επίπεδο ανθρακικής σκληρότητας προκαλεί άλατα.Το μαγνήσιο με το ασβέστιο,είναι επιθυμητά σε κάποιες ποσότητες στο νερό μας,μαζί με την παρουσία ανθρακικής σκληρότητας.
Ο καφές εκ φύσεως περιέχει κάποια αδύνατα οξέα,κάποια απ’τα οποία τα αντιλαμβανόμαστε γευστικά υπό την έννοια μιας ευχάριστης οξύτητας(κιτρική,φρουτώδης). Η οξύτητα μεταβάλλεται ανάλογα με τη σκληρότητα του ανθρακικού άλατος λόγω της ικανότητας αποθήκευσης των ανθρακικών αλάτων.
Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη γεύση του νερού είναι το νάτριο ,το κάλιο,το χλώριο και το νιτρικό άλας.
Το PH μας δείχνει αν είναι όξινο το νερό για τιμές μικρότερες του 7,ουδέτερο αν έχει τιμή 7 ή αλκαλικό για τιμές μεγαλύτερες του 7.Ένα όξινο νερό είναι καλό για την γεύση ,αλλά κακό για την εκχύλιση και για την διάβρωση που προκαλεί στον εξοπλισμό μας.Απ’την άλλη ένα νερό με βασικό ph είναι καλό για την εκχύλιση ,αλλά κακό για την γεύση.
Η θερμοκρασία που πρέπει να έχει για να κάνουμε τις μετρήσεις μας πρέπει να είναι μεταξύ 20 -25οC.
Τα συνολικά στερεά σωματίδια(TDS-total dissolved solids) είναι ένας δείκτης που αντιπροσωπεύει την ποιότητα του νερού και μας δείχνει αν χρειάζεται κάποια περαιτέρω επεξεργασία.
Σύμφωνα με τον SCA( Speciality Coffee Association ) τα πρότυπα είναι:Screen Shot 2016 07 11 at 8.21.41 AM
 
Το νερό είναι ένα πολύ ευμετάβλητο προιόν,σίγουρα όμως αξίζει να κάνουμε την έρευνά μας,ώστε να επιλέξουμε το κατάλληλο.Μπορεί να έχουμε τους πιο γευστικούς κόκκους και να τους ξοδέψουμε με ένα λάθος νερό.Όταν συνεργάζονται αρμονικά νερό και καφές ,πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα συμβαίνουν μεσα στη κούπα μας! 
Read 3368 times

Mevgal 319 Χ 750

15940425 1551260128222990 1302382189608933498 n

Newsletter

brewles logo footer

Facebook

Instagram